Az 1844 és 1851 között épült fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Magyarország legszebb, kiemelten védett műemlékei közé tartozik. 50 hektáros angolparkja szintén védett: arborétum és botanikus kert. Az építtető, gróf Károlyi György nemcsak nyári vidéki rezidenciának szánta: szerelmi fészekként tekintett rá, hiszen építése egybeesett Zichy Karolina grófnővel kötött házasságával. Unokája, gróf Károlyi József 1910-ben átépítette a kastélyt és ide költözött családjával.


1944-ben, a front érkezésekor a család elhagyta a kastélyt, amelyet 1945-ben államosítottak, majd üdülőként, görög gyerekek menekültotthonaként, 1955-től megyei nevelőotthonként hasznosítottak, végül 1979-ben leromlott állapota miatt kiürítettek. 2001-től a kastély vagyonkezelője gróf Károlyi József unokája, Károlyi György, aki a kastély felújítását követően a műemlék épületben szállodát, éttermet, valamint Európai Kulturális Találkozó Központot alakított ki. Utóbbi küldetése kettős: amellett, hogy beilleszkedik a turizmus áramlataiba, a kultúra és – két könyvtára révén – a tudomány otthonává válik. A kastélyban jelenleg étterem, szálloda, valamint rendezvény- és látogatóközpont működik. Éttermünk mindennap 10 és 21 óra között tart nyitva. Az Étterem elérhetősége: https://karolyikastely.accenthotels.com/hu/szolgal...

A Károlyi Kastély a hét minden napján nyitva tart, az Európai Kulturális Találkozó Központ óránként induló idegenvezetések keretében látogatható.

Kastélylátogatás indul naponta: 10:30, 11:30, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

*Nyiss Fehérvárra kedvezménykártyával a Botanikai séta, valamint a kastélylátogatás teljesárú (felnőtt) belépődíjából -15% kedvezményt biztosítunk.